Eskimåhistorier och strupsång på en lite gata i Tännäs

Hejsan!

Läs det här det är faktiskt intressant.

Allt kan verkligen hända. När jag, farmor och Sandra gick på vägen från en liten affär här i lilla lilla Tännäs, hör vi hur en kille tutar på oss. Han klev ut och skrattade för tutan lät väldigt kul och att han tyckte det var kul med folks reaktioner på tutan. Och med hjälp av att farmor sa: Vilken snygg bil du har. (Runt hela fanns det en massa fantastiska bilder på Eskimåer, vissa bilder var över hundra år gammla och dom andra hade han tagit själv.) Fick vi veta hela hans livs historia och en massa om Eskimåer.

För 16 år sedan var Björn, som han hette, inne i en djup livkris. Men istället för att gå in i väggen flyttade han till Alaska. Där han träffade Nunamiuterna, som är Nordamerikas sist upptäckta folkgrupp (1949). Som även är världens enda inlandseskimåer. Nu är han adopterad av eskimåerna och har fru och familj. Han bor ett halv år i Alaska och resten tillbringar han i sin stuga här i härjedalen och ute på olika föredrag runt omkring i Europa. Han brukade ta bilder på sin familj och miljöerna i Alaskan, det visade sig att vissa bilder på bilen som han tagit var på hans familj. Han berättade skillnaden på hur personer beter sig här i Sverige till skillnad från Alaksa. Vi som bor här, klagar på allt vi inte har och allt vi har. Medans dom i Alska som är fattigare och inte har så mycket, tar vara på allt och är glad över det dom har. Det har ingen som bestämmde, utan man lyssnar på sina egna instinkter och sitt eget hjärta. Det är för sällan som man träffar människor som han. Helt fantastiska, goa och klagar inte på livet utan tar vara på det och njuter av det. Skämms inte alls för den han är, utan tvärtom. Är stolt över att han bor med eskimåer.

 Vi frågade om han någon gång kommer till Sundsvall för att ha en föreläsning. Han sa att han har haft det och att det kommer nog, men inget var bestämmt. Men nu i Juli och Augusti skulle han vara där. Han skulle nämligen vara med på ett bröllop. På bröllopet skulle han sjunga eskimåisk strupsång, där på parkeringen utan fär en affär i Tännäs började han sjunga eskimåisk strupsång. Lyssna det låter ungefär så här. Han sjöng lite mörkare och det lät lite anorlunda, men sång typen är densamma.

Han är en sån person som är en inspiration för många och får folk att se saker ur nya vinklar. Han var så underbar och älskar verkligen att prata och bertätta om eskimåer och allt han upplevt. Sakerna som fick hans liv att falla på plats igen. Hans sprider livsglädje vidare till personerna han träffar.

Jag tipsar om hans hemsida - www.bjornuglemaventyr.se - och att ni borde lyssna på han om han är på föreläsning i en stad nära er. Det finns bildspel på hemsidan som ni borde se. Väldigt fina bilder som han tagit själv från sitt hem i Alaska.

   


Bilder lånade från google

Hejdå!


Kommentarer
Postat av: Gardenhouse

Så synd jag inte följde med er dit...

Tac för jätte fina tips och läsning.

Kram

2010-07-22 @ 20:16:22
URL: http://gardenhouse.blogg.se/
Postat av: Hannipie

hehe... oj ? :P<3

2010-07-22 @ 20:18:34
Postat av: JOAKIM FORSBERG

Tännäs? Vart ligger det? :o

2010-07-22 @ 22:36:02
URL: http://joakimforsberg.se
Postat av: JOAKIM FORSBERG

sv: haha, är ju det som är meningen :D mohaha! okej okej :)

2010-07-22 @ 23:00:02
URL: http://joakimforsberg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0